expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

ПРОГРАМИРАНО ОБУЧЕНИЕ

Работата с аудиовизуални и информационни технологии е неразделна част от живота на съвременните хора. Това обуславя интереса и актуалността към темата, като я поставя като основна в образованието на съвременния ученик. В тази насока програмираното обучение се явява необходимост, която следва да намери своето достойно място в образователната програма.



1. Същност на Програмираното обучение 

Следва да се разглежда като такава форма на обучение, в която именно компютрите и новите технологии са основен компонент при работата с деца, т.е. те са основното средство за тяхното обучение и именно чрез тях се разкрива възможността за овладяване на знанията, като това на свой ред позволява нови начини и методи за обучението на подрастващите в училище.

Използването на компютърните технологии и по конкретно хипермедията като част от програмираното обучение, дава възможност в процеса на преподаване да се придаде повече внимание на „активната дейност на учениците за преоткриване на научните истини и придобиване на самостоятелен познавателен акт”.

В тази насока могат да бъдат изведени следните основни характеристики на едно такова обучение:
  • избирателност на информаци­ята (избор според интелектуалния по­тенциал на обучавания и търсене на информация с определена цел);
  • многократно възпроизвеждане на необходимата информация;
  • възможност за овладяване на интелектуални умения и универсал­ни познавателни стратегии с високо ниво на преносимост;
  • участие на обучаваните в про­тичащите процеси (чрез използване на симулационни и други динамични модели);
  • индивидуализация на обуче­нието;
  • динамика на представяните явления и процеси;
  • създаване на емоционална ат­мосфера чрез звукови и картинни изображения, цветова гама и други ефекти;
  • възможност за решаване на интегрален тип проблеми (скокообразно движение на мисълта в различни области).

Въз основа на едно такова обучение става възможно да се осъществява симбиоза между учителя и ученика, в която обаче е страна и компютърът, възпроизвеждащ съответната програма. В следствие на това се разкрива възможността всеки от двете страни (учител/ученик) да реализира това, което може най-добре да прави.


2. Принципи на програмираното обучение

Дж. Канън и М. Коли разглеждат изграждането на обучение, базиращо се на информационните технологии и възможностите, които същите предоставят, като визират в това число и програмираното обучение, като основаващо се на следните принципи:
  • Познанието се конструира физически от обучаемите, които са включени в активно обучение;
  • Познанието е символично конструирано от обучаемите, които правят техни представяния на действието;
  • Познанието се конструира социално от обучаемите, които правят съзнателно предаване на значението на другите;
  • Познанието се конструира теоретично от обучаемите, които се опитват да обяснят нещата, които не могат напълно да разберат.

Следователно програмираното обучение има редица преимущества пред стандартното, при което водещата роля е на преподавателя. При програмираното обучение, същата се направлява от самите обучаеми, които могат сами да конструират познанието, което им е необходимо.

Въз основа на това Петър Димов извежда следните три особености на програмираното обучение, в основата, на което са компютрите и новите информационни технологии:
  • комплексност на познанието – отразява пълнотата, системност­та и наличието на структурираност на познанието;
  • интегративност на познанието – отразява наличието на взаим­ни връзки и взаимозависимости между придобитите познания, както и възможността на новите познания да се интегрират във вече изградена система от познания;
  • комуникативност – на личността – отразява възможностите и наклонността на обучаемия да комуникира; на обучението – да се осигуряват средства и възможности за комуникация с цел придобиване на познание.

Всичко това дава основание програмираното обучение да се възприема като такова, което съчетава познанието с комуникацията.
На тази основа основните цели на програмираното обучение са насочени към следните възможности:
  • да се постигне висока степен на комплексност и интегративност на придобиваното познание;
  • да се развие комуникативността на обучаемите.



3. Елементи на програмираното обучение

В действителност програмираното обучение съответства по компоненти на традиционното

На свой ред програмираното обучение се разглежда като основа за развитие на самостоятелността, съз­нателността, активността на обучаемите.
Друг въпрос, който се поставя пред програмираното обучение е във връзка с това в кои степени на образование е подходящо да се прилага. Несъмнено то е подходящо за всички, от началната до гимназиалната степени.
Всичко това показва, че същността на програмираното обучението колкото и близка до традиционната учебно-класна форма се отличава със своите положителни черти и преимущества, както и с перспективите, които дава в сферата на образованието.
Множество са възможностите, от които може да се възползва съвременния преподават в училище при провеждане на програмирано обучение.

Като най-достъпни следва да се очертаят следните:
  • използване на системи за комуникация, като начин за обмен на данни и мнения между самите ученици;
  • използване на текстообработващи компютърни програми (напр. WORD);
  • Използване на интернет-търсачки като способ за откриване на информация, съпоставянето й с друга такава и т.н. Същата може да се обобщава от тях, да се проверява за достоверност и прочие;
  • Манипулиране с музикални програми, чрез които децата да подреждат музикални фрази, да създават свои мелодии, да правят музикален подбор и да формират музикална естетика и култура в своята личност;
  • Използване на графични програми – за да рисуват, оцветяват, модифицират фигури и др., с което се развива тяхното чувство за пространственост, а също така и способността им да осъществяват проекти по общообразователни дисциплини;
  • Възможност за провеждане на проучване и изследване на дадена тема, чрез запознаване и подбор на информацията, посветена на нея, подреждането й, класифицирането й и т.н.;
  • Използване на електронни енциклопедии и мултимедия като средство за получаване на необходимата информация.

Други автори определят способите приложими чрез програмираното обучение въз основа на следната класификация:
  • образователния домейн;
  • компютърните игри;
  • мултимедийни уроци чрез мултимедийни програми;

Съществуващите проблеми в сферата на програмираното обучение, следва да се очертаят в следните насоки:
  • създаване на качествен образователен софтуер;
  • ефективно използване на създадения образователен софтуер;
  • подходяща среда, в която учениците да работят със създадения образователен софтуер.

Всички те следва да бъдат преодолени, за да се наложи програмираното обучение като част от съвременната образователна парадигма.
Всичко изложено показва, че програмираното обучение е част от новите предизвикателства, поставени пред съвременното образование. То се основава на съвременните достижения в информационните и комуникационни технологии. Преди всичко обаче то се явява отговор на новите потребности на обществото, подрастващите и цялата образователна система. То следва да се разглежда като неизменна част от образованието на бъдещето.

Програмираното обучение в своята основа е много близко, но и същевременно много далеч от учебно-класното традиционно преподаване. То поставя много по-широки възможности, перспективи и способи за въздействие над обучаемите, като стимулира тяхното развитие, адекватно на съвременните достижения.




Няма коментари:

Публикуване на коментар